Blog

Çocuklarda Düz Tabanlık Tedavisi

çocuk düztabanlığı

5 yaşına kadar ayağın kavisi gelişmez. Düz tabanlık demek ayak kavisinin olmaması demektir. 5 yaşına kadar tüm çocuklar düz tabandır. Bu yaşa kadar olan bazı özel durumlarda nadiren özel ayakkabı kullanılabilmektedir. Onun dışında hafif düztabanlıklarda böyle bir tedavi şekli yoktur. Ancak bazı durumlarda ki bunu çok tecrübeli bir uzman doktor anlayabilir, bu düztabanlığın 5 yaşından sonra normalin dışında daha da ilerleyeceği tahmin edilebilir. Böyle durumlarda birtakım özel ayakkabılar verilebilir. Onun dışında genellikle özel ayakkabı verilmez. Aksine çocukların çıplak ayak dolaşması lazım ki ayaktaki kasları kuvvetlensin. Bunun için de ilk yürüme döneminde ince, mes tarzındaki ayakkabılar hatta çorapla yürümesi tavsiye edilebilir. Çocukların altı kalın bir ayakkabı ile yürümektense çıplak ayakla yürümesi daha sağlıklıdır.

5 yaşından sonraki çocuklara bakıldığında ise eğer düz tabanlık çok ileri derecede ise bir iki sene tabanlıkla, özel tabanlıkla takip edilebilir. Özellikle 7 ve 8 yaşından sonra muayene ve röntgende ilerlemenin arttığı görülüyorsa o zaman bu düztabanlığı tamamen normal hale getirmek olası ve son derece mümkündür. Çok başarılı ameliyat teknikleriyle bu çocuklardaki düztabanlıkları tamamen normale hale getirmek artık mümkündür. Bu tip ileri derecedeki düztabanlıkları normal hale getirmek için ideal yaş 8 yaşından itibaren 12 yaşına kadar ideal yaştır denebilir. Burada çeşitli cerrahi teknikler vardır.Eğer düz tabanlık çok ileri derecedeyse bunun teşhisi 6 yaşından sonra konur ve 7-8 yaşından sonra başarılı tedavisi son derece mümkündür.

 

16 Ocak 2019 Genel ,
About Düz Tabanlık

1967 Ankara doğumlu olan Tahir Öğüt, 1991 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden derece ile mezun olmuş, 1992 yılında Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) neticesinde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nı kazanmış ve 1997 yılında bu fakülteden Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı olarak mezun olmuştur. Prof. Dr Tahir Öğüt askerlik görevini 16 ay olarak 1998-99 yılları arasında yapmıştır. 1999 yılı sonbaharında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda açılan başasistanlık kadrosuna başvuran Prof. Dr. Tahir Öğüt, 10 aday arasından seçilerek aynı Anabilim Dalı’nda başasistan olarak göreve başlamıştır. O dönem meydana gelen deprem nedeniyle bu yeni görevinin ilk 3 ayında kadrosuz ve gönüllü olarak çalışmıştır. Dr. Tahir Öğüt 2001 senesinde bir ay süre ile İtalya’da İlizarov cerrahisi, 2002 senesinde 3 ay süre ile Hollanda’da ayak ve ayak bileği cerrahisi üzerine çalışmıştır. 2005 yılı Nisan ayında Doçent ünvanı almaya hak kazanan Dr. Tahir Öğüt, 2006-2007 yılları arasında 6 ay süre ile A.B.D.’nin North Carolina eyaletindeki Duke Üniversitesi’nde ayak ve ayak bileği cerrahisi üzerine çalışmıştır. 2011 yılında Profesörlük ünvanı almıştır. 2000 yılından beri Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi ile ilgilenen ve her geçen sene bu alanlarda daha da yoğunlaşan Dr. Tahir Öğüt’ün pratiğinde “ayak ve ayak bileği cerrahisi” 2007 yılından itibaren tüm Ortopedi ve Travmatoloji olgularının %80-90’ını oluşturmaktadır. Uluslararası referans niteliğinde 50 civarında yurt dışı makalesi olan Dr. Tahir Öğüt birçok kez Avrupa ve A.B.D.’de davetli konuşmacı olarak sunumlar yapmıştır. A.B.D.’de 2010 yılında yayımlanan ve bugün tüm dünya Ortopedistleri’nin Ayak-Ayak Bileği Cerrahisi Dalı’nda faydalandıkları prestijli bir kitapta “ayak bileği artroskopisi” ile ilgili bir bölümü yazmıştır. Ayrıca yine A.B.D.de yayımlanan ve yurtdışında tüm ayak-ayak bileği cerrahlarının “bibel” olarak niteledikleri bir klasik kitabın 2014 yılı basımında Dr. Öğüt’e ait 3 adet ameliyat tekniği videosu yayımlanmıştır. Avrupa’da yayımlanan diğer değerli bir bilimsel kitapta da Dr. Öğüt bir bölüm yazmıştır. Ülkemizde Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Derneği’nin kurucu ve yürütücülerinden olan Dr. Tahir Öğüt 2010 yılında EFAS (Avrupa Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Derneği) Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen ilk Türk hekim olmuştur. Aynı zamanda AOFAS (Amerikan Ortopedistleri Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Derneği)’in de aktif üyesidir ve Ayak-Ayak Bileği Cerrahisi üzerine periodik olarak A.B.D.de yayımlanan bu alandaki en prestijli bilimsel dergide 6 yıldır hakemlik görevi yapan ilk Türk ortopedist’tir. İstanbul Erkek Lisesi mezunu olan Prof. Dr. Tahir Öğüt İngilizce ve Almanca konuşabilmektedir.

Leave a Reply